Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.
Dzisiaj czeka nas nieco trudniejszy dzień. Do pokonania mamy blisko 50 kilometrowy odcinek z okolic Latisany do San Daniele del Friuli. Trasa będzie prowadziła w większości pod górę, ale o bardzo delikatnym nachyleniu, więc nie powinniśmy odczuć zmęczenia.
Po śniadaniu dojedziemy busem do Latisany, skąd rozpoczniemy podróż. Udamy się na północ wzdłuż znanej nam już rzeki Tagliamento. Po ok. 14 kilometrach odbijemy od rzeki i udamy się do miasteczka Codroipo, gdzie zatrzymamy się na krótką przerwę. Po odpoczynku ruszymy dalej na północ mało uczęszczanymi drogami przez włoską prowincję. Naszym dzisiejszym celem będzie miasteczko San Daniele del Friuli.
To małe miasteczko nie może poszczycić się wielkimi zamkami, pałacami czy wiekowymi budowlami, ale może zaoferować coś czego w podróżach szukamy najbardziej, wyjątkowe i nigdzie indziej nie spotykane jedzenie! To właśnie tutaj powstaje słynna szynka Świętego Daniela. Jest to rodzaj włoskiej szynki, zbliżonej wyglądem do szynki parmeńskiej. Szynkę produkuje się tylko i wyłącznie z włoskiej wieprzowiny, jedynie w 30 wioskach w okolicy San Daniele del Friuli. W trakcie pobytu w miasteczku będzie możliwość wizyty w jednej z lokalnych fabryk na degustację tego lokalnego specjału.